Svalový objem
Ak cvičíme na nárast svalovej hmoty, je pre nás potrebná taká forma bielkoviny, ktorá sa rýchlo vstrebe do organizmu a teda má aj silný anabolický účinok.
Ak tento fakt prevedieme do normálneho života, bude veľmi výstižným príkladom napr materské mlieko a jeho pomer bielkovín.Ľudské mlieko obsahuje srvátkovú bielkovinu a kazeín v pomere cca 4:1, teda opačne ako je tomu napríklad v obyčajnom kravskom mlieku.Najnovšie metódou mikrofiltrácia (CFM) sa z mliečnych zdrojov pripraví kvalitné srvátkové proteíny (koncentrát alebo izolát) s obsahom 50 -95% bielkovín, ktoré sú rýchlo stráviteľné s vynikajúcim profilom aminokyselín, blížiacim sa profilu materského mlieka.Preto je dôležitá v objemovom tréningu práve srvátková bielkovina s rýchlou vstrebateľnosťou a podáva v menších dávkach počas celého dňa.Tak telo využije silný anabolický účinok také bielkoviny, kedy každá dávka cca 30 g zvýši až o 50% úroveň syntézy bielkoviny v tele.Pri objemovej príprave môžeme za najviac vhodné zdroje bielkovinových doplnkov považovať srvátkový izolát, koncentrát, hydrolyzát alebo jeho kombinácie.
Diéty alebo spevnenie a formovanie postavy
Pokiaľ sa ale snažíme spevniť postavu a zbaviť sa tuku, potrebujeme bielkovinu na ochranu aktívnej svalovej hmoty.Najvhodnejšie je bielkovina, ktorá sa vstrebe do organizmu pomalšie a vďaka štiepenia bielkoviny zásobuje telo potrebnými látkami dlhšie.Napr.tvaroh alebo cottage syr sa vďaka vysokému obsahu kazeínu vstrebávajú do tela pomalšie.Vhodnou formou doplnkov sa javí v tomto prípade aj izolát alebo koncentrát v kombinácii s kazeínom, vaječnou alebo sójovou bielkovinou.
Používané bielkovinové zdroje u proteínových doplnkov:
- srvátkové zdroje (koncentrát alebo izolát): bielkoviny srvátky sú výborne rozpustné vo vode a sú dobre a rýchlo stráviteľné s vynikajúcim profilom aminokyselín, blížiacim sa profilu materského mlieka a značným podielom imunoglobulínov, podporujúcich imunizáciu organizmu.Ak sa navyše daná forma bielkoviny štiepia, vzniká hydrolyzát, pre ktorý je charakteristický vysoký obsah voľných, rýchlo vstrebateľných aminokyselín a ich reťazcov vo forme oligopeptidov a polypeptidov.
- Srvátkový koncentrát (WPC = whey proteín concentrare): obsahuje 70 - 85% srvátkových bielkovín, zvyšok tvoria balastné látky, u mliečnych bielkovín napr laktóza.Aj z tohto dôvodu sa jedná o menej kvalitné formu bielkoviny (z dôvodu výskytu alergií na laktózu).
- Srvátkový Izolovaný (WPI = Whey Protein Isolate): obsahuje 90 - 98% bielkovín a iba 1% tuku a laktózy.Jedná sa o vysoko kvalitné formu bielkovín.
Ak sa navyše daná forma bielkoviny štiepia, vzniká hydrolyzát, pre ktorý je charakteristický vysoký obsah voľných, rýchlo vstrebateľných aminokyselín a ich reťazcov vo forme oligopeptidov a polypeptidov.
http://www.fitpotreby.sk/product/cfm-wh ... olate-154/
- Kazeín (prípadne jeho soli kazeináty) obsahujú cca 90% čistej bielkoviny.Ich výhodou je pomalší spracovania a teda aj pozvoľné zásobenie organizmu aminokyselinami.S tým súvisí snáď čiastočne aj pocit nasýtenia.Nevýhodou kazeínu je horšia rozpustnosť vo vode a horšie stráviteľnosť, pre niektoré dokonca fakt, že je pre nich kazeín alergénom.
- Sójový proteín : sója je podobne ako aj Amarant jedna z najhodnotnejších rastlinných bielkovín.Jej nevýhodou je obsah tzv oligosacharidov, vyskytujúce sa v sójových bôboch a nekvalitne pracovaných proteínových koncentrátoch, ktoré spôsobujú nadúvanie a hnačky.Pri novej technológii výroby sa do sójového izolátu dostávajú iba stopy týchto sacharidov a získava sa viac než 90% bielkovín vysokej kvality so značným obsahom vetvených aminokyselín, arginínu a glutamínu.Medzi ďalšie pozitíva môžeme radiť vysoký obsah flavonoidov, ktoré majú silné antioxidačné účinky.V porovnaní so srvátkou je sójový proteín ťažšie a pomalšie stráviteľný.
- Vaječný proti in (vaječný albumín) má výborný aminokyselinový profil.Nevýhoda je však v horšej stráviteľnosti a hlavne nepríjemné pachute, preto sa len pridáva do proteínových zmesí, aby sa neutralizovala jeho negatívne chuťová výraznosť.
- Kolostrum (Colostrum = mledzivo) nový veľmi zaujímavý zdroj bielkovín pridávaný do proteínových prípravkov.Mledzivo - kolostrum je najhodnotnejšie prvotné materské mlieko cicavcov, ktoré okrem výživy zabezpečuje základnú imunizáciu novorodenca.Predpokladá sa, že správne spracovaná bielkovina kolostra môže mať špecifické fungovanie aj v ľudskom organizme.
Stručné rozdelenie a použitie
Určite ste už rozmýšľali, čo znamenajú čísla uvedená u jednotlivých druhov proteínových nápojov - 50, 70 alebo viac %.A k čomu sú jednotlivé druhy vhodné?Tak teda po poriadku.Jednotlivé údaje znamenajú percentuálny obsah proteínov v 100g produktu - teda koľko gramov proteínov je v 100g produktu.
Podstata naberanie svalovej hmoty spočíva v tom, že najskôr treba svaly stimulovať k rastu zaťažením (tj voľbou vhodného tréningu), potom im dodať látky potrebné k rastu a regenerácii = proteíny, sacharidy, vitamíny a minerály aj správny pomer vhodných tukov).
Ak teda chceme rásť, musíme tvrdo trénovať, správne jesť a tiež odpočívať .Určite ste čítali v rôznych časopisoch, že množstvo bielkovín pre cvičiaceho človeka, ktorý chce zvýšiť podiel svalovej hmoty je až 2g na 1 kg TH (telesnej hmoty). Ale len z bielkovín svaly neporastú, je treba tiež s nimi dodať látky, ktoré umožnia zapracovať je správne do tela a umožní všetky potrebné funkcie organizmu.Teda aj sacharidy, tuky a vitamíny s minerálmi.
Koľko prijmeme sacharidov a tukov záleží na tom, aké má daný organizmus individuálne nároky a potom čo chceme dosiahnuť.Tuky by sme si mali strážiť, ale zo stravy je úplne vylúčiť nemôžeme (napr. niektoré vitamíny sú rozpustné v tukoch).Takže ako relatívne najviac pohyblivá (môžeme povedať regulačné zložka) príjmu kalórií sú sacharidy.Z vyššie uvedeného teda vyplýva - chcem chudnúť, uberiem sacharidy alebo naopak nepriberám - pridám sacharidy.Nie je to však tak jednoduché.
CHUDNUTIE Aj Naberanie JE O príjmu a výdaja energie
Vráťme sa ale späť k proteínovým koncentrátom. Určite by nemali slúžiť ako úplná náhrada kvalitnej stravy .Ak začiatočník spolieha pri svojom tréningu na "všemocný" proteín a požadované výsledky sa nedostavujú je na mieste zamyslieť sa nad tréningom ale aj stravou.Proteínový nápoj slúži ako doplnok stravy a zároveň aj ako vylepšenie existujúceho príjmu bielkovín a ľahko stráviteľných sacharidov.
Prečo sa teda vyrába rôzne rady proteínov s rôznym obsahom?Je to dané širokou škálou použitia proteínov ako v diétach, tak v naberacej fázach u silových športov alebo kulturistiky.
Ak vezmeme si napr 50% proteínový nápoj , ide vlastne o niečo medzi gainerom (sacharidovým prípravkom) a proteínovým prípravkom .Obsahuje teda aj dostatok sacharidov (rýchlejších aj pomalších) a nejaký ten tuk samozrejme.Vďaka tomuto podielu sacharidov a bielkovín je teda vhodný na doplnenie spotrebovaných cukrov pri tréningu a nabudenie anabolického stavu v organizme.Istou nevýhodou môže byť, že nespotrebované sacharidy telo môže uložiť vo forme tuku.V priebehu dňa ako olovrant alebo súčasť raňajok je vhodný najmä pre ektomorfné somatotypy alebo jeho kombinácia, to jest pre tých, ktorí majú problém s priberaním hmoty tzv Hardgainer)
Ak však priberáte relatívne dobre a hlavne aj nejaký ten tuk sa ukladá, potom doplnky s vyšším obsahom sacharidov obmedzte.Ak je Vaším cieľom priberať svaly s minimom podielu tuku, alebo chcete spevniť a vytvarovať postavu, siahnete radšej po proteínovom nápoji s vyšším obsahom bielkovín - povedzme okolo 75% .Tento typ nápoje doplní potrebné bielkoviny do tela pri nízkom podiele sacharidov (áno, stále obsahuje sacharidy, ale v podstatne menšom množstve).Tento typ nápoja je teda vhodný skôr pre osoby, ktoré chcú naberať hmotu pomalšie, ale o to kvalitnejšie.Je vhodný ako desiata, po tréningu alebo ako posledné jedlo pred spánkom.
A k čomu sú teda proteínové nápoje s obsahom bielkovín 80 a viac% ?Ak sa chcete v lete pochváliť svojim celoročným snažením v posilňovni alebo sa chcete zbaviť prebytočného tuku a vyrysovať postavu, bude pre vás takýto typ nápoje vhodným doplnkom.Samozrejme, že tomuto snaženie sa musí prispôsobiť predovšetkým celková skladba stravy.
Proteínový nápoj s vysokým percentom obsahu bielkovín môžete užívať aj po tréningu., Je vhodné potom do neho pridať dávku maltodextrínu. Maltodextrín tvorený polyméry dextrózy, jeho výhodou je veľmi rýchla vstrebateľnosť a následné pozvoľné uvoľňovanie do krvi.Maltodextrín poskytuje včasnejší nástup regenerácie a stálu dostupnosť energie.Maltodextrín dokáže veľmi výrazne zlepšiť a výkon športovca.Obohatiť možno túto potréningovej zmes i dávku glutamínu (najčastejšie sa vyskytujúce aminokyselinu v tele) a máte plnohodnotný potréningový kokteil.
Samostatne je vysoko proteínový koncentrát vhodný pre doplnenie bielkovín ráno, na desiatu aj ako posledné jedlo dňa.
Pri dávkovaní proteínov je potrebné si uvedomiť, že ideálne množstvo bielkovín v jednej dávke by malo byť cca 20-30g (toto množstvo je v 1 dávke pre telo bez problémov spracovatelné).Ak teda chcete toto množstvo načerpať z nápoja napr 70%, budete potrebovať cca 30-45g koncentrátu.
Samozrejmosťou pri konzumovanie väčšieho množstva bielkovín všeobecne, je zvýšenie príjmu tekutín , aby sa organizmus dokázal na takýto stav adaptovať a bielkoviny správne vstrebali a telo mohlo vyplaviť odpadové látky, ktoré vznikajú pri rozklade bielkovín.Ďalej je tiež zdôraznený pre správny metabolizmus proteínov príjem vitamínov B komplexu , ktoré väčšinou proteínové koncentráty už obsahujú.
Na čo si dať pozor pri výbere proteínu? Určite nevyberať podľa ceny ale podľa zloženia a na aký použitie je proteínový prípravok zameraný - tj z akého zdroja sú bielkoviny obsiahnuté v nápoji. Niektoré osoby môžu byť citlivé na laktózu, ktorá sa v niektorých proteínoch objavuje.Tiež chuť proteínu nie je opomínaný faktor.Ďalej určite je dobré vedieť, či si chcem kúpiť veľké balenie proteínu (napr. 4 kg) alebo mi bude stačiť menej (napr. 2,3 kg).Predsa len niekomu nevyhovuje jesť rovnakú príchuť dlho.Oplatí sa tiež sledovať rôzne akcie či už na webe alebo v kamenných obchodoch.Dajú sa tak často ušetriť peniaze, ktoré sa môžu hodiť na zakúpenie iného vhodného doplnku (napr. akcia proteín + BCAA alebo kreatín ).
Záverom: Pri výbere proteínového koncentrátu okrem množstva bielkovín sledujte i zdroje použitých bielkovín! Hľaďte na kvalitu a vhodnosť použitia práve pre Vás .Lacný proteín môže obsahovať menej kvalitné alebo neplnohodnotnú bielkovinu a spôsobovať zaťažovanie tráviaceho traktu a obličiek.
Zdroj: Internet