Body Building - Fórum

Posilňovanie, Kulturistika, Fitness, Bojové športy, Silový trojboj - vaše diskusné fórum

Reklama

Všeobecné témy o doplnkoch výživy.
Proteiny, gainery, aminokyselniy, kreatín, NO produkty, spaľovače tuku, stimulanty, kĺbová výživa, vitamíny a podobne.
Používateľov profilový obrázok
By papagiorgo
MALTODEXTRÍN

- je ideálnym zdrojom energie pri fyzickej záťaži. Maltodextríny sú enzymaticky štiepené škroby, v ktorých sú molekuly viazané v rôzne dlhých reťazcoch. Zreťazením glukózy klesá osmolalita nápoja a preto pri podávaní maltodextrínu nepociťujeme nežiadúce zažívacie ťažkosti, ako pri podaní rovnakého množstva glukózy. Oproti jednoduchým cukrom má výhodu, že sa štiepi na glukózu až v zažívacom trakte . Umožňuje plynulú dodávku glukózy do krvného obehu. Maltodextrín KMS X50 má v reťazci 15 glukózových molekúl. Je dobre rozpustný vo vode. 100 gramov maltodextrínu má rovnakú kalorickú hodnotu ako sto gramov glukózy t.j. asi 1800 kJ. Z dôvodu zreťazenia glukózy v maltodextríne, môžeme podať maltodextrín v nápoji pri rovnakej osmolalite toľkokrát viac, koľkokrát sa glukózových jednotiek nachádza v reťazci maltodextrínu. Maltodextríny je možné chuťovo aj tepelne upravovať.

Možnosti využitia Maltodextrínu:

Pri superkompenzačnej diéte a režimoch smerujúcich k optimálnemu doplneniu svalového glykogénu. Superkompenzácia je špeciálny režim, kde po troch dňoch obmedzenia uhlohydrátov v strave, v nasledujúcich dvoch - troch dňoch zvyšujeme prívod sacharidov na celkové množstvo cca 500g na deň. Ďalší deň je možné absolvovať náročný vytrvalostný výkon, zásoby glykogénu by mali byť na maximálnej úrovni. Superkonpenzačnú diétu treba najprv prekonzultovať s trénerom a športovým lekárom a odskúšať v modelovanom tréningu.

Pred a v priebehu športového výkonu je tiež vhodné pridávať do nápojov maltodextríny. Aplikácia maltodextrínov je výhodná tým, že nespôsobuje zažívacie potiaže. Pri vytrvalostnom výkone energetické nápoje s maltodextrínmi používame v druhej polovici výkonu. Podobne sa dá využívať pri dlhšom intervalovom výkone ( v kolektívnych športoch v prestávkach zápasu, v turnaji medzi dvoma zápasmi, v etapových pretekoch, v modernom päťboji medzi jednotlivými disciplínami...). Zvýšenie hladiny glykogénu v krvi možno očakávať 25 minút od podania prvej dávky. Týmto spôsobom je veľmi účelné riadiť využitie zdrojov energie v závislosti na zmenách intenzity zaťaženia.

Vo fáze regenerácie po výkone je možné nápoje s maltodextrínmi používať bezprostredne po výkone ( v prvých 40 minútach) v dávke 30 - 50 g v 0,5-0,7 l vody.

Praktické príklady využitia Maltodextrínu: Nápoj vhodný v prestávkach medzi výkonnmi: 1l vody, 17g ( dve odmerky) Minerálu G30, 40 g maltodextrínu, šťava z jedného pomaranča alebo citróna. Piť v dávkach 4 dl za hodinu. Regeneračný nápoj v období tréningového zaťaženia: 1,5 l vody, 80 - 100 g maltodextrínu, jedna odmerka Minerálu G30. Piť v malých dávkach celý deň. Nápoj sa môže dochutiť šťavou s pomaranča alebo citrónu. Na zvýšenie energetickej hodnoty stravy je možné pridávať maltodextrín bez výraznej zmeny chuti do rôznych jedál (omáčok, nákypov, koktailov, jogurtov, pudingov, ovocných šalátov ...).

Reklama

Reklama

By Habbs
Maltodextrinu som zjedol asi 16kg za rok.Je to vecicka ktora je lacna a naozaj sa oplati pre tych ktory nemozu pribrat.Daval som si to do mlieka s vlockami kazde rano a pocas den do sirupovej vody.Mal som sakramentsky problem pribrat a nechcelo sa mi davat drahe peniaze za gainery,to som radsej zainvestoval do dobreho proteinu a stym to kombinoval.Teraz uz ho neberem lebo by trebalo zase trochu schudnut pred letom :2:4:
By whoo
taku otazku mam k tomuto, da sa klasicky kuchynsky cukor nahradit maltodextrinom popripade dextrozou alebo glukozou? este som to nikdy nezral, teda glukozu som hltal pred maturitou ako cukriky, no vo forme tych tabliet. toto som rozmyslal, ze to davat do kavy/caju, vlociek a podobne namiesto toho cukru kedze je dost tazky na stravenie. glukoza ma taku divnu chut a to by asi nebolo moc dobre, ale co tie dalsie dva??
a hlavna otazka, ma to vobec vyznam davat namiesto cukru? /kavy denne vypijem aj 3-4 salky + tie vlocky na ranajky ked sa ponahlam takze "cukrujem" pomerne dost/
By silvo
whoo napísal:taku otazku mam k tomuto, da sa klasicky kuchynsky cukor nahradit maltodextrinom popripade dextrozou alebo glukozou? este som to nikdy nezral, teda glukozu som hltal pred maturitou ako cukriky, no vo forme tych tabliet. toto som rozmyslal, ze to davat do kavy/caju, vlociek a podobne namiesto toho cukru kedze je dost tazky na stravenie. glukoza ma taku divnu chut a to by asi nebolo moc dobre, ale co tie dalsie dva??
a hlavna otazka, ma to vobec vyznam davat namiesto cukru? /kavy denne vypijem aj 3-4 salky + tie vlocky na ranajky ked sa ponahlam takze "cukrujem" pomerne dost/
Zrejme mas asi v tom bordel. Maltodextrin nie je sladidlo cize neni ani sladky je to polysacharid cize nieco medzi glukozou a komplexnymi sacharidmi. Vyraba sa z ryze, zemiakov, obilnin je vhodne ho dat pred treningom a po nom.
By whoo
vlastomenn napísal:
whoo napísal:taku otazku mam k tomuto, da sa klasicky kuchynsky cukor nahradit maltodextrinom popripade dextrozou alebo glukozou? este som to nikdy nezral, teda glukozu som hltal pred maturitou ako cukriky, no vo forme tych tabliet. toto som rozmyslal, ze to davat do kavy/caju, vlociek a podobne namiesto toho cukru kedze je dost tazky na stravenie. glukoza ma taku divnu chut a to by asi nebolo moc dobre, ale co tie dalsie dva??
Zrejme mas asi v tom bordel. Maltodextrin nie je sladidlo cize neni ani sladky je to polysacharid cize nieco medzi glukozou a komplexnymi sacharidmi. Vyraba sa z ryze, zemiakov, obilnin je vhodne ho dat pred treningom a po nom.
jaaj no vidis, to som nevedel :a11 hovorim ze som to vzivote nezobal tak ani neviem ako to chuti. a ja ze je to sladke :a11 ale glukoza sladka je ze? aspon tie tablety boli...
By silvo
whoo napísal:
vlastomenn napísal:
jaaj no vidis, to som nevedel :a11 hovorim ze som to vzivote nezobal tak ani neviem ako to chuti. a ja ze je to sladke :a11 ale glukoza sladka je ze? aspon tie tablety boli...
Ano glukoza je sladka a rychla vstrebatelnostou k okamzitemu vyuzitiu.Aspon mas v tom jasno.
By whoo
vlastomenn napísal:Ano glukoza je sladka a rychla vstrebatelnostou k okamzitemu vyuzitiu.Aspon mas v tom jasno.
dobre, super, zasa som o nieco mudrejsi ;) takzema zmysel sypat ho namiesto klasickeho cukru? aspon v obiemovke by to mohlo na nieco byt dobre nie?
By silvo
whoo napísal:
vlastomenn napísal:Ano glukoza je sladka a rychla vstrebatelnostou k okamzitemu vyuzitiu.Aspon mas v tom jasno.
dobre, super, zasa som o nieco mudrejsi ;) takzema zmysel sypat ho namiesto klasickeho cukru? aspon v obiemovke by to mohlo na nieco byt dobre nie?
Ano v objemovke je to dobra vec ako som pisal po treningu naj a pred nim bezne ho jest neodporucam kedze je o nieco rychlejsi ako klasicke sacharidy no je dobra kombinacia snim zmiesat cisty protein a mas gainer ako lusk.
By boy1997
takže ked nomôžem pribrať tak si môžem kupiť maltu a protein?takže by som daval napr rano protein spolu s maltou (a bude to ako gainer) a po treningu tu maltu??
By silvo
boy1997 napísal:takže ked nomôžem pribrať tak si môžem kupiť maltu a protein?takže by som daval napr rano protein spolu s maltou (a bude to ako gainer) a po treningu tu maltu??
Miesaj oboje spolu aj po treningu. Cize po treningu dostanes do tela sacharidy+bielkoviny.
By silvo
boy1997 napísal:mohol by som kupiť srvátkový proteinovy koncentrát a dávať to spolu s maltou?
Jasne ze ano.
By boy1997
Vlastomen prosím ťa o radu.Myslel som že si kúpim tu maltu s tím WPC ale na nete som čítal že proteíny nad 80% sú na rysovanie a že to my je nanič.Tak som si povedal že pozrem niaky gainer.Pozeral som jumbo,Mega mass a podobné ale sú tam také velké dávky že by my to vydržalo pár týyždňov.A potom so zase na nete čítal že gainery sú zbytočné že to kupujú len tý čo nevedia čitať(zloženie),tak že stačí kúpiť maltu a proťák ale zase na tom prvom bolo že proteín je tu zbytočny :a23 :a23 .Tak chcem sa ťa spýtať či mam kúpiť tú maltu +WPC alebo gainer alebo maltu a niaké vitaminy alebo amináče ??? dakujem za odpoveď
By silvo
boy1997 napísal:Vlastomen prosím ťa o radu.Myslel som že si kúpim tu maltu s tím WPC ale na nete som čítal že proteíny nad 80% sú na rysovanie a že to my je nanič.Tak som si povedal že pozrem niaky gainer.Pozeral som jumbo,Mega mass a podobné ale sú tam také velké dávky že by my to vydržalo pár týyždňov.A potom so zase na nete čítal že gainery sú zbytočné že to kupujú len tý čo nevedia čitať(zloženie),tak že stačí kúpiť maltu a proťák ale zase na tom prvom bolo že proteín je tu zbytočny :a23 :a23 .Tak chcem sa ťa spýtať či mam kúpiť tú maltu +WPC alebo gainer alebo maltu a niaké vitaminy alebo amináče ??? dakujem za odpoveď
Vsak som ti napisal ze zmiesaj protein z maltou cize jednoznacne maltu +WPC. A nezabudni na pravidlo ktoreho sa drz cim mas protein z vyssim obsahom proteinnu tym lepsie. Cize uz 80% je perfektny pomer. Suplementaciu vitaminov treba dodrziavat stale aby chod organizmu bol v poriadku.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]