Staň sa členom nášho VIP klubu!
Rozhodnutím komisie, zloženej z tímu BodyBuilding-Fóra, sa môže stať členom prestížneho klubu každý registrovaný užívateľ. Chcete vedieť viac? »
Poďakoval:98 x Obdržal:154 x meno a priezvisko: Jozef Petrík vek: 34 pohlavie: muž cvičím: 8r. váha: 95kg výška: 180cm najoblubenejšia značka doplnkov: aminostar sponzora: nemám
Pomerne častým následkom telesného zaťaženia cvičencov, najmä ak nasledovalo po dlhšej prestávke, býva nepríjemná svalová bolesť označovaná ako svalová horúčka. Objavuje sa väčšinou 24 až 38 hodín po tréningu a intenzitou ťažkosti dokáže postihnutému nezriedka znepríjemniť život. Na tomto mieste treba však pripomenúť, že určitý stupeň svalovej bolesti patrí medzi sprievodné znaky tréningového procesu. V tejto súvislosti je známy výrok kulturistov „čo nebolí, nerastie" na druhej strane by však bolesti nemali mať zničujúci charakter, výrazne sťažovať regeneráciu a narušovať tréning.
Za príčinu bolesti pri svalovej horúčke je považovaný negatívny účinok kyseliny mliečnej. Ako je známe, kyselina mliečna vzniká pri vysokej intenzite svalovej práce ako konečný produkt uvoľnenia energie a vedie k výraznému okysleniu nielen pracujúcich svalov, ale celého vnútorného prostredia. Známe je, že hladina kyseliny mliečnej a celkového okyslenia býva oveľa výraznejšia u športovcov ako u netrénovaných jedincov. Napriek tomu sa u nich po intenzívnej záťaži svalová horúčka spravidla nepozoruje, navyše hladina kyseliny mliečnej sa normalizuje v priebehu jednej, maximálne dvoch hodín.
Bez ohľadu na príčinu svalovej horúčky sú dôležité opatrenia, ktorými jej možno predísť, prípadne dosiahnuť rýchlejšie prekonanie príznakov tohto nepríjemného stavu. Z hľadiska prevencií treba všetky cvičenia vykonávať spočiatku pomalšie a z nižšou intenzitou. Platí to predovšetkým pre také zaťaženia, pri ktorých sa jednotlivé svalové skupiny výrazne naťahujú, prípadne vykonávajú brzdiacu prácu. Práve takáto negatívna brzdiaca práca sa považuje za jednu z hlavých príčin svalovej horúčky. Typickým zaťažením je napríklad chôdza dole kopcom či brzdiace fázy pri posilňovaní s činkami. Ako vhodné sa ukazujú posilňovacie trenažéry, kde brzdiaca práca odpadá, výskyt a intenzita svalovej bolesti je nepomerne menšia.
Za najvýhodnejšiu prevenciu sa považuje pravidelná pohybová aktivita, pri ktorej nastáva už v priebehu dvoch až troch týždňov stabilizácia pohybových návykov a adaptácia svalových vlákien, čo sa prejaví postupne zmierňovaním až vymiznutím svalovej bolesti ako odozvy na obvyklé telesné zaťaženia. Víkendoví športovci, ktorí si idú raz za týždeň zatrénovať, musia počítať s opakovaním svalovej horúčky po každom zaťažení. Ak aj napriek spomínaným opatreniam svalová horúčka vznikne, treba sa predovšetkým snažiť urýchliť priebeh a ústup zápalovej reakcie. V takýchto prípadoch sa dobre osvedčil ľahký, nenáročný pohyb nízkej intenzity, napríklad plávanie, pomalý klus, strečing, teplý kúpeľ, sauna aj masáž.
Všetky tieto prostriedky podporujú prekrvenie a urýchľujú odstraňovanie zápalov z postihnutých svalov, zmierňujú zvýšené svalové napätie, čím významne prispievajú k rýchlejšiemu zániku príznakov svalovej horúčky. Užívanie rôznych medikamentov sa pri svalovej horúčke ukázalo neúčinné a zbytočné.
Podpis autora:
Pozor zmena administrátora !!!V prípade potreby kontaktujte nového administrátora :Fitpotreby.sk
Naše fórum Vám ponúka možnosť využiť online poradenstvo cez internet . Nemusíte nikam chodiť , je to pohodlné a rýchle , stačí si cez internet objednať uvedené služby na mieru podľa vašich potrieb priamo z pohodlia domova za veľmi výhodné ceny ...
Linky príspevku:
Odkaz:
BBcode:
HTML:
Giles
Predmet príspevku: Re: "svalová hotúčka"- vznik , pricina a ako jej predchadzat...
Napísal: Pon Jún 08, 2009 12:24 pm
nemluvna
Je moj trening dostatocne intenzivny ak nepocitujem svalovu horucku ??? mam ju len zriedka ... a to len po drepoch a mrtvych tahoch ... aky je vas nazor ??
Linky príspevku:
Odkaz:
BBcode:
HTML:
kexo1
Predmet príspevku: Re: "svalová hotúčka"- vznik , pricina a ako jej predchadzat...
z tvojho prispevku nemozno usudit ci je dost intenzivny niekto moze mat fakt strasne intenzivny trening aj tak ju nema je to individualne to ze ju nemas neni ziadna vada
Linky príspevku:
Odkaz:
BBcode:
HTML:
xLeitonx
Bydlisko: Žilina Poďakoval:12 x Obdržal:30 x vek: 19 pohlavie: muž cvičím: 3r. váha: 85kg výška: 175cm sponzora: nemám
este som asi svalovu horucku nemal ani nwm...
Linky príspevku:
Odkaz:
BBcode:
HTML:
Pipač
Napísal: Str Máj 19, 2010 3:36 pm
tichá voda
Poďakoval: 0 x Obdržal:2 x vek: 21 pohlavie: muž cvičím: 6r. trenerská licencia: tréner II. stupňa váha: 86kg výška: 178cm najoblubenejšia značka doplnkov: nemam favorita sponzora: nemám sútažná federácia: AWPC-WUAP
svalová horúčka=svalovica
Linky príspevku:
Odkaz:
BBcode:
HTML:
roman2910
Napísal: Str Aug 11, 2010 8:05 pm
kecal
Poďakoval: 0 x Obdržal:37 x vek: 20 pohlavie: muž cvičím: 3r. váha: 112kg výška: 174cm najoblubenejšia značka doplnkov: scitec sponzora: hladám sútažná federácia: saksft
ja som sa naucil nemat velmi velke svalovice koordinujem si ich prijmom sacharidov a vodou...zistil som ze mi pomaha acilcoffin pred treningom je to vlastne acilpirin s kofeinom..a aj havlik bral acilpirin pred treningom...ale zas niekedy som maval velke svalovice ked som cvicil hit a trenoval som systemom 1+3 alebo 1+4
Linky príspevku:
Odkaz:
BBcode:
HTML:
xLeitonx
Bydlisko: Nové Zámky Poďakoval:16 x Obdržal:51 x meno a priezvisko: Igor Illés vek: 22 pohlavie: muž cvičím: 5r. váha: 102kg výška: 175cm najoblubenejšia značka doplnkov: muscletech sponzora: hladám sútažná federácia: NPC
Som skúsený cvičenec, cvičím už 5rokov, z toho 3 roky cvičím den co den. A môžem Vám povedať že trápenie s kyselinou mliečnou mam po každom tréningu, myslím si že je to normálna vec. Je to protizánetlivá reakcia, spôsobená prirodzene organizmom. Po tréningu más svalovu fibrulu, dostatočne rozsekanú a tá bolesť ,,svalovka ,,je spôsobená práve tým, že ten sval,,rozsekáš,, a on sa musi potom regenerovať , laicky povedané a napísane. Ono preot sa napríklad neodporúca uživat kulturistom lieky ako ibuprofen, ibalfin ( DOMS ) pretože, tieto lieky blogujú zápalovú reakciu ktroá spôsobuje primarne rast svalovej hmoty !!!
Za tento príspevok autora
Igor Illés
sa poďakovali - 3
jesusko, papagiorgo, petrikPU
Podpis autora:
Kulturistika je najdrahší šport na svete. Môžeš ju buď milovať alebo nenávidieť. Preto treba eliminovať všetky negatívne faktory, ktoré Ťa môžu ohroziť. Medzi iným aj vlastnú nevedomosť!!!
Igor Illes- bodybuilding champion
osobný tréner- nové zámky - kontakt : 0915/548611 alebo igorilles@gmail.com
Linky príspevku:
Odkaz:
BBcode:
HTML:
FitPotreby.sk
Ja ked cvicim prsia mam svalovicu vzdy jak hovado. Ale ked cvicim ine partie tak nie. Napr. biceps, keby som chcel mat svalovicu, tak neviem co by som musel urobit. A neviem preco. Cim to je?
Podpis autora:
Linky príspevku:
Odkaz:
BBcode:
HTML:
vlastomenn
Bydlisko: Martin Poďakoval:178 x Obdržal:304 x meno a priezvisko: Vlastimil Lunter vek: 35 pohlavie: muž cvičím: viac ako 20r. váha: 84kg výška: 171cm sponzora: nemám
FitPotreby.sk píše:
Ja ked cvicim prsia mam svalovicu vzdy jak hovado. Ale ked cvicim ine partie tak nie. Napr. biceps, keby som chcel mat svalovicu, tak neviem co by som musel urobit. A neviem preco. Cim to je?
Biceps je tiez huzevnaty sval ktory sa rychlo prisposobuje a je casto zatazovany aj mimo treningu to je ten dovod.Ale to neznamena ze sval neporastie ked sa neprejavi svalovka.Sval treba na treningu riadne vystavit,zatazit a dostat don co najviac okyslicenej krvi to je vsetko co potrebuje.
Podpis autora:
Na súkromné správy nereagujem !!!
Podporu a rady cez súkromné správy neposkytujem !!! Na to tu slúži fórum. Ďakujem za pochopenie.
Naše fórum Vám ponúka možnosť využiť online poradenstvo cez internet . Nemusíte nikam chodiť , je to pohodlné a rýchle , stačí si cez internet objednať uvedené služby na mieru podľa vašich potrieb priamo z pohodlia domova za veľmi výhodné ceny ...
Užívatelia prezerajúci fórum: Alexa [Bot] a 0 hostia
Nemôžete zakladať nové témy v tomto fóre Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete zasielať súbory v tomto fóre
Spolupracujeme
Zaujímavé odkazy | súvisiace s kulturistikou a fitness
Powerlifting Teškovice • Power Lifting Giraltovce • Arspiman Club • Fitness, Kulturistika, K2 Indoor Walking pro ženy • Marek Borovský • Osobní trenér Praha • Slovakmuslemen •
Ostatné odkazy
optimalizace PageRank.cz • Zdraví a sport • Contraco.cz - katalog stránek • YYY.sk - katalog • Český katalog stránek • CZIN.eu • kulturistika • Zpětné odkazy • katalog TopLinks.cz