vlastomenn píše:
Tak sa daj do toho a podavaj realne a podrobne informacie.
Takze vysvetlim moj povodny zamer a podrobnosti o mojom experimentovani s leangains...
Dlhsi cas som pravidelne behaval a korculoval(4-5x/tyzden). Podarilo sa mi dost zlepsit kondicku. Len som strasne zoslabol. Tak som sa rozhodol, ze sa zase budem trochu viacej venovat posilnovaniu. Prestal som uplne behat a pridal viacej jedla. Po niekolkych mesiacoch sa mi aspon trochu navratila sila. Ale som aj dost pribral.
Silove ciele mam stanovene ako nasobok vlastnej hmotnosti. Takze na to aby som sa k nim priblizil mozem bud viac zdvihnut alebo schudnut(pri udrzani sily). Preto som hladal nejaky sposob ako schudnut a nestratit silu. A natrafil som na Intermittent Fasting.
Robim to zhruba takto..
Stravovanie
Posledne jedlo mam vacsinou o 8-9 PM a jest znovu zacinam na druhy den o 12-1 PM(16hod bez jedla a 8 hod na jedenie). Pocas postenia sa snazim nejest ziadne kalorie(este aj rannu kavu si dam bez cukru ). Take veci, ktore nemaju skoro ziadne kalorie(napr. zuvacka bez cukru) nevadia.
Jem cca 3x denne. Jedna taka priemerna porcia jedla(<1000kcal), jeden minisnack(<500kcal) a jedno vacsie jedlo(<1500kcal).
Nepocitam kalorie, ale jem podobne jedla a viem si preto odhadnut, ci jem viacej alebo menej.
Nemeriam ani pomer makrozivin, ale jedla vacsinou obsahuju vela proteinov. Podla toho hore spomenuteho leangains planu by som mal pocas treningoveho dna zjest viac sacharidov. A ked netrenujem zase pridat tuky a trochu ubrat sacharidy. Proteiny ostavaju vzdy na vysokej hodnote. Nenasiel som v tom plane ziadnu konkretnu hodnotu.
U mna to vyzera tak, ze ked mam treningovy den, tak si dam po treningu aj nieco sladke( tvarohova buchta, cheesecake, jahodovy cottage cheese,..). A ked netrenujem, tak nejem sladkosti len nejake ovocie(jablko). Zemiaky, chlieb a ryzu jem kazdy den. Takze ziadna nizkosacharidova dieta. A sacharidy mam v podstate v kazdom jedle, takze ich mam aj pred spanim.
V treningovy den jem trosku viacej a ked netrenujem, tak z jedla trochu uberiem. Vacsinu jedla(kalorii) pripadajuceho na treningovy den sa snazim zjest po treningu.
Priklad (treningovy den):
12-1 PM - Normalny obed v restike(nepresny odhad ) -> 150g maso + 200g nejaka priloha(ryza, zemiaky,zelenina) + nejaky dezert(napr. cotage cheese) + ovocie(jablko)
4-5PM - minisnack -> 180-360g cottage cheese + susene ovocie + med + jablko
6-7pm - trening
8-9pm - jedlo po treningu(posledne jedlo) -> 500-700g hovadzie/kuracie/bravcove + 300g zemiaky + zelenina + dezert(360g cottage cheese/cheesecake/2-3xpiskotacik,..)
V netreningovy den uz nejem sladkosti(vacsinou ), len ovocie a uberiem si porcie(napr., -1/2 minisnacku alebo -1/4 vacsieho jedla). A este zvyknem v tento den prehodit poradie jedal - najvacsie na zaciatok (nejake svedske stoly lebo varit sa mi nechce)
Trening
V leangains navode su popisane aj nejake principy treningu. V podstate ich aj dodrzujem.
Najlepsie vysledky som mal, keb som nerobil nic komplexne. Takze len rozhodim zakladne cviky(drep, tlak, mrtvy tah) do odlisnych dni a k tomu pridam este nejake 1-2 cviky(napr. zhyby, tlak 1-ruc. na sikmej,..). Cize 2-3 cviky/trening. Nerobim nijake specialne cielene cviky ako nejaky bodybuilder - necvicim brucho, necvicim triceps, nesnazim sa mat napumpovany biceps ...
V celom treningu dokopy maximalne 6-8 serii a pocet opakovani vacsinou 4-7. Minimalne 3 min prestavka medzi seriami a 5 min medzi cvikmi. Takze to mam za cca 30-45min odcvicene.
Trenujem tak 3x/tyzden. Podla toho ako stiham. Nikdy netrenujem 2 dni po sebe(takze vzdy minimalne 1 volno medzi treningmi)
Rovnakeho treningu sa drzim dost dlho a snazim sa nic nemenit, len zvysovat pocet opakovani a zavazia. Vsetko presne zapisujem, takze viem, ci sa casom zlepsujem.
Nepouzivam nijaku specialnu vystroj. Nepouzivam opasok(len na zavesenie zavazia pri zhyboch), nepouzivam trhacky, nepouzivam rukavice..
Vyzivove doplnky
Tie vacsinou nepouzivam. Trochu pochybujem, ci maju vobec nejaky ucinok. Skusal som kreatin, whey protein a BCAA. Ale zlepsoval som sa rovnako(silovo) aj bez nich. Najvacsi vplyv malo skor to ci som jedol viacej alebo menej.
leangains odporuca taky zoznam doplnkov. Ja si momentalne z toho zoznamu davam BCAA, ked trenujem rano nalacno.
Aerobny trening
Nerobim. Ani sa nesnazim palit kalorie treningom. Mam sedave zamestnanie, takze ani v praci toho vela nespalim.
Vysledky
Za 4 tyzdne som schudol cca 4kg(z cca 92kg na 88kg). Podarilo sa mi udrzat silu(v niecom som sa aj zlepsil)-
Bench 115kg x 4 opakovania
Drep 105kg x 5
Mrtvy tah 140kg x 5
Zhyby 25kg x 5
Zhrnutie
Ziaden zazrak, ziadne drasticke znizenie hmotnosti, ale aspon som nestratil silu. S behanim viem schudnut aj rychlejsie, ale hned stratim aj silu.
leangains som testoval uz dlhsie, ale len posledne 4 tyzdne som ubral jedlo a zacal chudnut. Vyskusam schudnut tak na 84kg a ked nestratim silu, tak mozno pojdem aj nizsie.
ty vole, som sa rozpisal ...
Takze vase nazory, skusenosti...Skusal niekto nieco podobne?