Body Building - Fórum

Posilňovanie, Kulturistika, Fitness, Bojové športy, Silový trojboj - vaše diskusné fórum

Reklama

Používateľov profilový obrázok
By admin
#27945
Čo všetko teda ovplyvňuje našu potrebu bielkovín? Všetky stresové situácie: choroba, užívanie liekov, chirurgické zákroky, psychické vypätie a pohybová aktivita, teda tréning. A to je práve to, čo nás zaujíma. Tréning je stres a stres zvyšuje potrebu bielkovín, pretože pôsobí katabolicky.

Prostredníctvom stresových hormónov (adrenalín, noradrenalín, kortizol a pod.) dochádza k odbúravaniu bielkovín a využívaniu ich ako zdroj energie. Na základe toho môže dôjsť k situácii, ktorej hovoríme negatívna dusíková bilancia, kedy organizmus stráca viac dusíkatých látok - močom, potom, stolicou - ako ich vytvorí. Tento krajne nepriaznivý stav môže viesť až k atrofii svalstva. V bežnom živote je štandardnou situáciou vyrovnaná dusíková bilancia, teda stav, keď straty bielkovín (katabolizmus) a ich tvorba (anabolizmus) sú v rovnováhe. My však potrebujeme docieliť pozitívnej dusíkovej bilancie, teda optimálneho stavu, kedy je vyššia tvorba bielkovín ako ich rozpad, a prevažujú teda anabolické (výstavbové) procesy. Výsledok? Tvorba svalovej hmoty.

Obrázok

K tomu, aby mohli byť bielkoviny (respektíve aminokyseliny) prijaté potravou využité pre tvorbu svalovej hmoty, musí však prebehnúť trávenie a vstrebávanie bielkovín. Teda procesy, počas ktorých dochádza pomocou tráviacich enzýmov v tráviacom trakte k štiepeniu bielkovín (polypeptidov až makropeptidov) na elementárne zložky - aminokyseliny. V tejto forme môžu byť vstrebané cez črevnú stenu a môžu sa dostať do krvného obehu. Tento zložitý proces začína už v ústnej dutine, kde dochádza k oslabeniu potravy a jej premiešanie so slinami. Potom potrava postupuje do žalúdka, ktorý už má pre trávenie bielkovín veľký význam. Jeho žalúdočné steny vylučujú kyselinu chlorovodíkovú (HCl) a tým silne zvyšujú kyslosť žalúdočného obsahu.

Kyselina chlorovodíková HCl
Kyselina chlorovodíková, ktorú poznáme aj pod názvom kyselina soľná, je veľmi známou a predovšetkým silnou kyselinou. Je vodným roztokom plynného chlorovodíka (HCl). Kyselina chlorovodíková je vylučovaná žalúdočnou stenou a funguje ako aktivátor žalúdočného enzýmu pepsínu. Ten štiepi skonzumované bielkoviny a zároveň zabíja baktérie v potrave. Kyselina znižuje pH vnútornej steny žalúdka. Ak tento mechanizmus zlyhá, dôjde k poruche mazových krytov a môže dôjsť k vzniku žalúdočného vredu. Vo dvanástniku je kyselina neutralizovaná.

Len za týchto okolností môže začať pracovať pepsín a štiepiť dlhý reťazec aminokyselín na kratšie úseky. V tomto stave postupuje natrávená bielkovina do tenkého čreva - dvanástnika, kde ju "očakávajú" ďalšie enzýmy vylučované pankreasom - konkrétne sa jedná o trypsín a chymotrypsín. Tu už dochádza ku konečnému štiepeniu na di-a tripeptidy (prepojenie dvoch až troch aminokyselín), ktoré už môžu prechádzať črevnou stenou.

Pepsín
Pepsín je tráviaci enzým, ktorý v žalúdku rozkladá bielkoviny potravy (resp. aminokyseliny) na kratšie reťazce aminokyselín (zmes rôznych peptidov o nízkej molekulovej hmotnosti). Pepsín vzniká v bunkách žalúdočnej sliznice. Aktivita pepsínu je najvyššia v silne kyslom prostredí (pH 1,5 - 3,5). Toto prostredie zabezpečuje v žalúdku kyselina chlorovodíková.

Chcel by som upozorniť na dva základné problémy, ktoré môžu pri trávení bielkovín vzniknúť, a to:
  1. Príliš vysoká jednorazová dávka - túto dávku je nutné individuálne vyskúšať, pretože je u každého iná. Všeobecne ale platí, že by nemala prekročiť 40 gramov čistej bielkoviny. Prekročením enzymatickej kapacity si koledujeme minimálne o tráviace ťažkosti. Nestrávené bielkoviny v hrubom čreve doslova hnijú - a vzniknuté "mŕtvolné" jedy môžu pôsobiť na črevnú stenu karcinogénne!
  2. Príliš vysoká hladina aminokyselín v krvi - organizmus všetky aminokyseliny nedokáže využiť pre proteosyntézu (tvorbu bielkovín). Predávkovanie bielkovinou vznikne za situácie, že organizmus tieto bielkoviny strávi a vstrebe. Problém je v tom, že aminokyseliny si nedokáže telo uskladniť ako cukry a tuky, a preto ich musí odbúrať v pečeni s konečným odpadovým produktom močovinou. Výsledok? Preťaženie pečene a obličiek.
Močovina
Močovina vzniká v pečeni v roztok močoviny cyklu, počas ktorého ju rozštiepi aminokyselina arginín na močovinu a ornitin. V tele slúži močovina ako odpadová látka a odvádzač nadbytočného dusíka. Močovina je vylúčená močom z tela a ornitin je znovu použitý ako prekurzor pri syntéze arginínu.

Trávenie a vstrebávanie bielkovín je proces veľmi zložitý a prináša rad úskalí, najmä v kulturistike, kedy sa tráviaci trakt musí vysporiadať s podstatne vyšším množstvom bielkovín než u bežnej populácie. Môžeme tomu nejako pomôcť? Áno, proteínovými produktami vo forme kokteilov môžeme nahradiť až polovicu prirodzených zdrojov bielkovín (mäso, vajcia, tvarohy, mliečne výrobky a pod) a to je veľká "úľava". Tým sa podstatne zníži objem tráveniny a často nežiadúci "prímes" tukov a sacharidov. Výrobcovia doplnkov stravy ponúkajú celú škálu proteínových produktov, ktoré predstavujú viac než plnohodnotnú náhradu prirodzenej stravy, nech sa jedná o prípravky postavené výhradne na báze srvátkovej bielkoviny, alebo zmiešané viaczložkové proteíny. Tráviaci trakt Vám za to bude "vďačný".

Reklama

Reklama

long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]