Body Building - Fórum

Posilňovanie, Kulturistika, Fitness, Bojové športy, Silový trojboj - vaše diskusné fórum

Reklama

Všetko o diétach, spaľovaní tukov a spaľovačoch.
Používateľov profilový obrázok
By Freedom
#10726
Základné informácie o stravovaní


BIELKOVINY

Bielkovina je základnou zložkou pre rast a udržiavanie svalovej bunky. Jej nedostatok spôsobuje vyvíjanie neadekvátnej námahy voči tréningu. Pri jej nedostatku nie je možné budovať nárast a dôležitú hustotu svalov. Delíme ju do dvoch skupín:

Proteíny- čiže jednoduché bielkoviny, ktoré neobsahujú okrem základných stavebných látok - aminokyselín takmer vôbec žiadne iné látky. Do tejto skupiny sa najčastejšie zaraĎujú:
Albumíny napr. krv, mlieko, vaječné bielko
Globulíny sú najrozšírenejšie bielkoviny - v živočíšnych tekutinách, sekrétoch a tkanivách, v rastlinách ako je hrach, sója, obilie, kukurica a podobne
Gluteíny - rastlinné bielkoviny
Protamíny- mlieč, ikry
Históny- najmä v združených bielkovinách
Proteínoidy- v kostiach, chrupkách, šľachách - sú zo živočíšnych bielkovín najmenej hodnotné
Proteidy- združené bielkoviny, okrem bielkovinovej časti zloženej z aminokyselín obsahujú v molekule aj iné jednoduché alebo zložité látky, takzvanú prostetickú skupinu

Odporučené užívanie:
1 - 1,5 g na kilogram telesnej hmotnosti pre kondičnú kulturistiku a rekreačné športy.
Na jedno užitie sa odporúča najviac 25 - 40 g.

2 - 2,5 g na kilogram telesnej hmotnosti pri stavbe a obnove svalového tkaniva a špičkovej kulturistike.
V zásade možno predpokladať, že organizmus nedokáže v každom podanom jedle ( spravidla každé 3 hodiny ) využiť viac ako 30 – 50 g bielkovín naraz v dopoludňajšom čase a 25 – 40 g popoludní až večer - záleží od telesnej hmotnosti a kvality metabolizmu jedinca.

Čo sú aminokyseliny ?
Aminokyseliny sú jednoduchšou formou bielkovín a pri ich užívaní odpadá proces trieštenia bielkoviny. Tým pádom sa organizmus zbytočne nezaťažuje a pri ich dopĺňaní sa neprejavuje pocit plnosti. Odporúčame využiť hlavne pri redukčných diétach prípadne pri udržiavaní formy.

Aminokyseliny delíme na:
Esenciálne - tieto si telo nevie vyrobiť a musí ich preto získavať z iných zdrojov čiže z potravy. Do tejto skupiny patria: leucin, phenylalanin, methionin, lysin, valin, isoleucin, threonin, tryptofan. Vzhľadom na rastúci organizmus k nim treba priradiť ešte arginin, histidin.
Neesenciálne - si telo naopak dokáže vytvoriť. Do tejto skupiny patria: alanin, asparagin, cystein, glutamin, glycin, histidin (esenciálny je pre deti), karnitin, prolin, serin, tyrosin. Aj keĎ telo nie je u neesenciálnych aminokyselín závislé čisto len na potrave, nemal by byť ich príjem zanedbávaný. Sú rovnako dôležité a pri kombinácií niektorých faktorov ako je napríklad nevyvážená strava a ťažká fyzická záťaž, môže nastať ich nedostatok.
__________


GLICIDY - SACHARIDY

Sacharid je kalorická energia potrebná pre bežné fungovanie organizmu. Jeho prísun je potrebný na tvorbu energie počas športových výkonoch a vôbec na komplexné fungovanie organizmu. Pri jeho nedostatku si organizmus počas športového výkonu začne hľadať cestu k inému zdroju energie a spravidla sú to bielkoviny. Pri uvedenej výmene prichádza k nadmernému zaťaženiu organizmu čo sa prejaví celkovou únavou a v poslednom rade môže spôsobiť úpadok svalových buniek prípadne sa stratí svalová hustota.
( klasický prípad po neuvážených diétach kde ste pozorovali síce úbytok telesnej hmotnosti ale pomer tuku zostal nezmenený )

Sacharid je napríklad základnou zložkou prípravkov typu GAINER.

Aké sacharidy vlastne užívať ?
Pre účely kulturistiky sa odporúča ako zdroj energie okrem monosacharidov (glukóza, fruktóza) najmä konzumovať polysacharidy bohaté aj na vlákninu a zrniny s obalom ( napríklad: ryža, ovsené a obilné vločky, rôzne druhy obilovín, aj naklíčených, celozrnné pekárske výrobky ) a tiež pre obsah bielkovín a nenasýtených mastných kyselín aj strukoviny - sója, šošovica, fazuľa, bob, hrach, prípadne zemiaky. Rôzne druhy zeleniny koreňovej, listovej alebo plodovej aj ovocia záhradného, lesného, stromového sú zase odporúčané nielen pre obsah monosacharidov, ale aj celulózy, pektínov, vitamínov a minerálov.

Odporučené užívanie:
Každý tréning by mal začínať z bezpodmienečne plnými zásobami glykogénu a tak isto po tréningu ich ihneď doplniť.

Intenzívne trénujúci športovci by mali v priebehu 15 – 30 minút po tréningu prijať minimálne 400 kal. prípadne 100 g uhľohydrátov.

Príklad:
Vysoký ťažký kulturista by mal skonzumovať 75 – 100 g. Nižší a ľahší kulturista by mal skonzumovať 50 – 70 g.

Najvýhodnejšia je zmes komplexných uhľohydrátov, maltodextrínu a fruktózy (ovocný cukor). Lepšie nápoje obsahujú Maltodextrín, polymér respektívne reťazec 3 – 10 prvkov glukózy.

Čo je energizér ?
Energizér je sacharid, ktorý sa vstrebáva do organizmu spravidla ihneď po požití. Jeho uplatnenie je hlave pri vytrvalostných športoch kde je nutnosť dopĺňania takejto energie počas výkonu. V silových športoch a pri kondičných spôsoboch tréningu v posilovni je ho vhodnejšie užívať skôr pred, prípadne po tréningu, taktiež aj pri tréningu, ktorý trvá viac ako 45 minút alebo pri celkovej dennej únave.
__________


TUKY - LIPIDY

Z hľadiska výživy sa tukmi rozumejú zmesi triglyceridov s mastnými kyselinami, lipoidmi a inými zlúčeninami, no v užšom slova zmysle výlučne neutrálne estery mastných kyselín s glycerolom. Chemicky sú mastné kyseliny kyselinami monokarobnovými, lebo tvoria podstatnú časť živočíšnych tukov a rastlinných olejov.

Za nepostrádateľné ( esenciálne ) mastné kyseliny považujeme nenasýtené mastné kyseliny - kyselinu linolovú, linolenovú a arašidonovú
Nachádzajú sa predovšetkým v rastlinných zdrojoch. Všeobecne platí, čím má olej nižšiu hustotu, tým viac obsahuje nenasýtených a naopak menej nasýtených tukov.

Význam tuku v organizme
Obsah glycerolu v čistých prírodných tukoch je asi 10 % ( ako každý alkohol tvorí s kyselinami estery ). Tuky vstrebávané alebo vytvorené v organizme sa ukladajú ako tuková rezerva ( depotný tuk ) alebo sa štiepia a oxidujú v pečeni za uvoľňovania energie.
Pečeň je pravdepodobne jediným miestom prestavby vstrebaného alebo rezervného tuku na tuk orgánový a lipoidy, pričom tu prebiehajú popri sebe dva procesy - odbúravanie i tvorba tukov. Tuky predstavujú ideálnu energetickú rezervu. Spálením ich molekuly sa uvoľní veľké množstvo energie (9 kcal/kg).
Na vytváranie energie z tuku je však bezpodmienečne potrebný kyslík. Za normálnych podmienok v pokoji, sú schopné pokrývať 80 – 90 % celkových energetických potrieb organizmu. Ďalej slúži ako ochranný štít pred mechanickým poranením životne dôležitých orgánov ako srdce, pečeň, obličky, slezina, mozog a miecha. Odhaduje sa, že k tomuto účelu slúži 4 % tuku. Ďalej vytvára izolačnú vrstvu, ktorá chráni organizmus pred pôsobením chladu.
Tuky Ďalej slúžia ako transportné médium pre vitamíny D, E, K, A. V prírodných tukoch sú popri triglyceridoch aj tukom podobné látky - lipoidy, ktorých prívod stravou je do organizmu nevyhnutný, lebo sú súčasnou buniek, alebo cirkulujú v telesných tekutinách, zúčastňujú sa na tvorbe protilátok a Ďalej sa v organizme môžu pretvárať na steroidné hormóny, vitamín D a podobne. Jednou z ich štyroch skupín sú steroly, a z nich je najdôležitejším zástupcom živočíšnych sterolov je cholesterol.
Cholesterol (je aj stavebnou zložkou bunky). Hladina cholesterolu stúpa pri zvýšenom obsahu tuku alebo nasýtených mastných kyselín v strave. Klesá pri diétach s nízkym obsahom tukov, zvýšenom príjme výrazne nenasýtených mastných kyselín, ako aj pri zvýšenom príjme rastlinných sterolov. Na udržanie nižšej hladiny cholesterolu v krvi pôsobí priaznivo lecitín, cholín, metionín, vitamín A, E, B6.

KeĎže tuky zostávajú v žalúdku podstatne dlhšie ako glycidy, či bielkoviny vyvolávajú aj intenzívnejší a dlhšie trvajúci pocit nasýtenia. To je jeden z dôvodov, prečo redukčné diéty obsahujúce aspoň malé množstvo tukov bývajú úspešnejšie, než príliš drastické diéty s úplným vylúčením tuku.
__________


VITAMÍNY - MINERÁLY
K tejto téme len krátko, nakoľko je veľmi obsiahla. Viamíny a mineráli sú nepostrádateľné pre kompleté fungovanie organizmu. Konzumijte veľa ovocia a zeleniny rôzneho druhu a doplĺňajte tieto zložky rôznymi vytamínovími doplnkami. Spotreba týchto zložiek sa predpokladá pri vykonávaní športu o 3 - 4 násobok vyššia ako pri bežnom živote a pri silových športoch je ich spotreba ešte vyššia. Podľa vyjadrení niektorých odborníkov v stravovaní pri posilovaní je spotreba dokonca až 10 násobná.
__________


AKO FUNGUJÚ TUKOSPALOVAČE ?
K uvedenej téme by bolo nutné venovať viac času, ale pre rýchlu orientáciu jednou vetou. Každý tukospalovač či už na báze L-carnitínu, na báze rôznych kyselín alebo iných princípov funguje jednoducho povedané takto. Pri užívaní spravidla pred jedlom a pred tréningom ( podľa druhu a výrobcu ) sa zabraňuje vstrebávaniu požitých tukov a vašou Ďalšou aktivitou spaľujete telesné tuky. Kvalitnejšie výrobky majú v obsahu látky, ktoré zaháňajú pocitu hladu. Tie odporúčame užívať jedincom, ktorý majú slabšiu pevnú vôľu.
!!! Žiadny tukospaľovač nefunguje princípom „ zjem tabletku, vyložím si nohy, pozriem telku a bude to” !!! :a5
__________

Nezabúdajte na pitný režim !!!!!

Reklama

Reklama

long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]