Metalhead píše:
Nazdar,
som 16 ročný chalan čo sa práve rozhodol začať s posilkou. Postavu vám opisovať snáď nemusím. Klasický pubertálny vychtlík. Momentálne mám 61kg a 179 cm. Mojím cieľom je nabrať na váhe (ale 10 kíl) a zároveň sa vyrysovať do 9 mesiacov (má to byť prekvapenie pre priateľku, lebo som až do konca júna v Kanade). Nie zas nejak moc ako profesionálny kulturisti. Stačilo by mi trocha. Posilovaniu môžem venovať maximálne 6 hodín týždenne.
Chcel by som vás teda požiadať o radu ohladom tréningového plánu, aké cviky cvičiť, ako dlho, s hruba akou záťažou a také tie podobné informácie, ktoré by mal vedieť každý začiatočník.
Ďakujem
P.S.: Chem sa vás ešte opýtať na kreatín, proteíny a ďalšie doplnky. Aký je váš názor na ne? Riziko alebo nie?
ak dodrzis zakladne pravidla, tak tych 10kg by nemal byt problem do 6tich mesiacov
strava - kvalitna 5x denne minimalne a zamerana na vysoky prisun bielkovin a sacharidov
spanok - kvalitny spanok je v Tvojom veku nenahraditelny - regeneracia aspon 9hod
cvicenie - zacni velmi zlahka, nastuduj si kyneziologiu aby si sa nezranil, cvic zakladne silove cviky a necvic do umoru bud v posilke max 50min, v posilke musis minut menej energie ako si pocas dna prijal
doplnky vyzivy v Tvojom veku vobec nepotrebujes. jedine, ze by sa Ti naozaj nepodarilo beznym sposobom pribrat za tych 6 mesiacov ani kilo
potom by som asi zacal na Tvojom mieste hladat alternativu, ako zvysit prisun bielkovin, resp. najst spravny pomer bielkovin a sacharidov - nejaky gainer