Začnem tak tradične … poprosím ťa o krátke predstavenie sa pre priaznivcov kulturistiky , ktorý ťa tak dobre nepoznajú z internetu /aj keď je ich určite drvivá menšina .
Volám sa Peter Bella. Mám 24 rokov. Som reprezentant SR v klasickej kulturistike. Pretekám za oddiel BBC Veterinaty Košice. Prípravu konzultujem s Milanom Čížekom a Peťom Kováčikom.
Aké sú tvoje spomienky na úplné začiatky v posilnovani , keď si ešte nezávodil ?, tvoje tréningy , strava , podmienky v akých si zacinal , kto ti pomahal apod ...kto ťa priviedol na myšlienku, že by si to mohol skúsiť na profesionálnej úrovni ?
Začal som cvičiť keď mi kamarát po mesiaci tréningu ukázal biceps a ja som si povedal, že aj ja chcem taký mať. Na súťaženie ma nalákal jeden starší kamarát, ktorý pripravil už viacerých pretekárov v minulosti.

Trénujem na internáte vKE na Jedlíkovej 5 vo Fitness Studio Dragons, kde som správca.
Ako sa u teba líšia tréningy a strava v súťažnom a mimosúťažnom období ?
V súťažnej príprave mám kratšie prestávky, väčšiu intenzitu a využívam aeróbnu činnosť na lačno.
Možeš v krátkosti prezentovať svoju celú súťažnú karieru ?
Juniorský majster SR(2004, 2007), Majster sveta v klas. Kult. Juniorov 2007, Majster SR v klas. Kul. Mužov 2008, 2010. ME (7.miesto-2008 a 4. miesto-2010)

Každá vyhratá súťaž pre mňa znamená veľa. A mrzia ma hlavne 4. miesta.
Ako vyzerá tvoja dieta a odvodňovanie v príprave na súťaž ?
Dieta pozostáva z kvalitných bielkovín v podobe kuracích pŕs, rýb, vaječných bielok a proteínov. K tomu zelenina a ryža. Pred vrcholnou súťažou nepijem 2-3dni vodu

V objemovke proteín, kreatín a v diete proteín, glutamín, BCAA, a spalovače.
Pomáha ti niekto aj finančne , alebo sa ti darí byt sebestačný ?
Zohnal som nejakých sponzorov, ale veľkú časť si hradím sám.

Osobného trénera už nemám, pretože sa dokážem pripravovať aj sám. Mám príležitostného sparingpartnera.
Ako vyzerá tvoj posledný deň pred súťažami ? tréning,strava,relax ...
Jem každé 2 hodiny, oholím sa a skúsim pár krát voľnú zostavu.

Už niekoľko rokov mám takú istú. Už by som si ju mal aj zmeniť.

Vnímas na pódiu aj vystúpenia ostatných svojich súperov alebo sa sústreďuješ iba na to, aby si ty podal čo najlepsí výkon ?
Konkurenciu si všímam, ale hlavne sa sústredím na seba.

Áno. Pokiaľ nemám nejaké fotenie tak priberem cca 10kg za 2 dni.
Ako sa na tento šport pozerajú tvoji najbližší ?
Podporujú ma a chodia ma povzbudzovať na súťaže.

Študujem na TU v Košiciach . 31.5. mám štátnice.
Určite nemáš rád túto otázku , ale nedá mi to . Aké sú tvoje maximálne výkony a miery svalových partií ?
Biceps 49cm v objeme, stehno 76cm. Keď som mal 20 rokov tak drep 200kg-10x teraz už nedávam také váhy. V sedemnástich mŕtvy ťah 222,5kg. Tlak najviac 140kg-10x.

Biceps, triceps a stehná mám ževraj dobré. Ostatné musím popracovať.
Zažil si počas tréningu vo fitku nejakú haluznú situáciu , za ktorú si sa možno aj hanbil ?
Nespomínam si.
Mal si niekedy v živote obdobie , keby si kulturistiku najradsej zavesil na klinec ? Mal si niekedy nejake zranenia alebo ,vážne zdravotné problémy , ktoré ťa na dlhšiu dobu vyradili z tréningového procesu ?
V diéte som si povedal veľakrát že to je moja posledná súťaž. Musím si dávať pozor na spodný chrbát.

Máš nejaké svoje motto , ktorým sa v kulturistike riadiš alebo zásady , ktoré dodržiavaš ?
Prekonaj sám seba.
Čomu ťa naučila kulturistika a čo ti dala do života ?
Dala mi silné vôľové vlastnosti ako sú vytrvalosť, pravidelnosť, pevná vôľa, odhodlanosť.

Mal som chuť bojovať. Chcel som uspieť čo najlepšie. Pocity som mal zmiešané, lebo sme mali zlúčené kategúorie a neskoro som sa zorientoval. Víťazstvo som si umedomil až v poslednej chvíli.
Ktorého zo svojich súperov si považoval za svojho najvačšieho konkurenta a prečo ?
Každý z finalistov bol dobre pripravený, hlavne 3. a 4. miesto.
Ak môžeš prezrad nám tvoje celkove dojmy z tohto podujatia , od organizacie a atmosféry , cez vystúpenieColemana až po celkové vysledky ... Bol niekto , kto ta umiestnením výrazne prekvapil alebo sklamal ?
Organizácia bola dobrá, ceny boli perfektné aj Coleman ma prekvapil formou.
Ako všetci vieme , zvitazil si v bratislave a kvalifikoval si sa na ME . napis nieco o tomto podujatií ... ako hodnotis svoje umiestnenie ? je to pre teba úspech alebo skor sklamanie ?
4. miesto vždy mrzí, lebo je tesne za medailovým umiestnením. Ale videl som súperov a musím na sebe ešte popracovať. Som spokojný tak na polovicu.

Začínajúcim radím hlavne trpezlivosť. Jesť každé 2 hodiny niekoľko rokov, pravidelne cviciť a brať hlavne povolené suplementy, pretože na trhu je čoraz viac kvalitných výrobkov.

Medaila z ME al. MS. Dokedy? Neviem...
A tvoje ostatné súkromné plány ?
Vyštudovať, zamestnať sa, založiť rodinu, športovať.

Niesom výrazný genetický talent, to čo som dosiahol bolo tvrdou drinou a pravielným stravovaním.
Ktokoľvek to môže dosiahnuť, len musí vydržať.