whoo napísal:vladis napísal:chcem sa spytat k proteinu ... ako ho mam brat ... ked idem do posilky tak si 30 minut po posilke dam jednu davku proteinu ... mam si davat viackrat denne ? ... a aj vtedy ked nejdem do posilky ? ... a pytam sa aj preto, lebo dbam aj na stravu a z nej mam dost proteinov, ci to neje zbytocne mat az prilis vela ... som cital, ze na budovanie svalstva treba 1,5-2g na 1 kg hmotnosti ... ja mam 70kg ... no a ked bez proteinu ziskam takych 140g ... mam brat aj protein?ked cvicis mozes prijimat 2-3g bielgovin na kilogram takze sa neboj ze by si daval zbytocne vela. ak to chces presne dodrziavat tak zalezi aj na tom aky protein mas. napriklad ja mam teraz 82%-ny protak a davam v netreningovy den rano a vecer. v treningovy den davam rano, po treningu a vecer. ak by si mal nejaky slabsi napriklad 60%-ny tak podla mna mozes dat aj 4 krat denne v treningovy den a 3 krat v netreningovy.
ps: samozrejme zalezi aj na tom kolko gramov protaku davas do jednej davky
rano potrebujes "lahke a rychle" bielkoviny teda nejaku srvatkovu bielkovinu (1davka proteinu), ktora sa rychlejsie vstrebava ako vajecny bielok, bielok tu porovnavam preto, lebo vacsina z vas si ho dava na ranajky.
rano musis odvratit telo s katabolizmu a zacat anabolizmus, rano po prebudeni si das protein a po 40 min cca si das ranajky, koli tomu, lebo sacharidy a tuky(esencialne) ovplyvnuju rychlost vstrebavania bielkovin
po treningu 30 min 1davka srvatkoveho proteinu a po 60 min tuhe jedlo,lebo sacharidy a tuky ovplyvnuju rychlost vstrebavania bielkovin
vecer pred spanim kazeinovu bielkovinu tvaroh, cottage syr, aby si telo zasobil bielkovinami pocas spanku aby nepreslo do katabolizmu
mozes si kupit nocny protein http://www.fitpotreby.sk/product/night- ... teins-160/, ktory obsahuje kazein